Hoe herken ik een legale taxi?

De belangrijkste kenmerken van een legale taxi zijn:

Blauwe kentekenplaat
Alle legale en geregistreerde taxi's hebben een blauwe kentekenplaat.

Tariefkaart
De taxitarieven moeten duidelijk zichtbaar zijn. Zowel van buitenaf als in de taxi. In de meeste taxi's zit de tariefkaart achter een van de ruiten.

Chauffeurskaart
Elke taxichauffeur heeft een chauffeurskaart met een pasfoto. Zo weet u als klant dat u bij een erkende chauffeur instapt. De kaart heeft het formaat van een creditcard. De chauffeur moet de kaart kunnen laten zien.

Ondernemersvergunning taxi
De ondernemersvergunning taxivervoer bewijst dat u gebruik maakt van een officieel taxibedrijf, dat aan alle eisen voldoet. Taxichauffeurs moeten bij aanvraag van de ondernemersvergunning een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen tonen. Daarnaast moeten zij het ondernemersexamen halen.

Vergunning per taxi
Elke taxi moet een vergunning voor taxivervoer hebben. Deze vergunning is niet gekoppeld aan een kenteken. Het bedrijf mag ze dus uitwisselen tussen al zijn taxi's. Het is niet mogelijk om de vergunning van een ander bedrijf te gebruiken.

Taxameter (taximeter)
Een taxameter (taximeter) houdt bij hoe ver en hoe lang de taxi rijdt. En wat u als klant moet betalen.

Ritbon

Na afloop van de taxirit moet de chauffeur u een geprinte ritbon uitreiken. Daarop staan gegevens over de rit en over het taxibedrijf. Ook staat op de bon waar en hoe u een klacht kunt indienen.

Keuringsbewijs van de RDW

Een taxi moet aan bepaalde inrichtingseisen voldoen. Zo moet het voertuig een Boordcomputer Taxi (BCT) hebben.

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert regelmatig of taxi's aan de regels voldoen.

Zie: Website rijksoverheid